Paul van Breugel, geboren en getogen Brandevoorter

Paul van Breugel, geboren en getogen Brandevoorter
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 14:43

Als je vroeger vanuit Mierlo-Hout van de Slegersstraat de Stepekolk opdraaide zat je meteen in de gemeente Mierlo. Maar de bewoners voelden zich geen Mierlonaren, maar Mierlo-Houtenaren, ze waren mede door de parochie georienteerd op het aangrenzende dorp. Winkelden daar, gingen naar de dokter en de kerk en sloten zich aan bij de KPJ, NCB en KVO en Sportclub Duvel en Geweld, die nog steeds bestaat. Enkele grote families waren: Swinkels, Roefs, Van Breugel, Van de Heuvel, Van de Vorst en Van Vlerken.

 

We gaan op bezoek bij Paul van Breugel geboren en getogen Brandevoorter in zijn ouderlijke boerderij aan (Oud) Brandevoort. Paul: ‘Ja om die straatnaam te behouden ben ik nog ooit met mijn vrachtwagen naar het gemeentehuis gereden, ze wilden het ‘Schoorsbeemden’ noemen dat kon toch niet? Gelukkig kwamen ze op tijd bij zinnen en zodoende werd onze straat Oud Brandevoort genoemd.’ Vroeger hadden zijn vader Toon en moeder Tina een gemengd boerenbedrijf met varkens, kippen etc. Samen met zijn zussen en broers is hij hier opgegroeid, een geweldige tijd. Brandevoort was vroeger ‘achteraf’, een soort ‘vrijplaats’, er gebeurde wel eens iets wat niet door de b(r)eugel kon, maar de rijen werden gesloten en soms werd er een lekker ‘eigen’ jenevertje op gedronken.

 

 

‘Met al mijn nieuwe buren kunnen we het uitstekend vinden, samen met mijn kinderen (2 dochters en een zoon) wonen we hier tevreden, ook mijn vriendin Dorien sluit hier graag aan.’ Hij noemt o.a. buurman Krijn de Ruijter van Arom, waar zijn dochter werkt, als goede buur. ‘Ik doe naast mijn werk als chauffeur bij Janssen, ook graag klussen, bomen rooien, bestratingen/tuinen aanleggen etc. Ik heb daar ook machines voor. Paul zit ook in ’t hout voor de houtkachel en is op zaterdag wel eens hout aan het klieven, maar als de buurt er last van heeft dan nodig ik ze graag uit voor een praatje, kan allemaal. Gewoon achterom komen.’

 

‘Tja de omgeving is drastisch veranderd, in 1992 werden de plannen gesmeed en nu 29 jaar later staat er een compleet nieuwe wijk, de vooruitgang hou je niet tegen, moet je ook niet willen en ach we zijn er niet slechter van geworden. De mensen die grond verkochten voor de realisatie van Brandevoort, mopperden toen, maar zouden niet graag zien dat ’t teruggedraaid zou worden. Samen met zijn maat Hans van Berlo ook een getogen Brandevoorter, wel een grensgeval, rijd hij vaak optochten met de jeugd e.d.

 

Paul wie moeten we volgende keer interviewen?’ Hans van Berlo’, dus Hans,
we komen er aan…


Dit nieuwsbericht is 1336 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring