Qrabbl talentlessen op OBS Brandevoort

Qrabbl talentlessen op OBS Brandevoort
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 14:51

Het lerarentekort is al jaren een groeiend probleem. Bij ziekte of verlof van een leerkracht, is het steeds moeilijker om een invaller voor de groep te vinden. Qrabbl biedt scholen hiervoor een oplossing, in de vorm van workshops, gegeven door diverse professionals. Maar Qrabbl biedt meer dan vervangers. De workshops vormen een creatieve aanvulling op het lesprogramma.

 

OBS Brandevoort werkt sinds dit schooljaar nauw samen met Qrabbl. Hoewel de school dankzij de vervangerspoule en de flexibiliteit van de eigen leerkrachten de groepsbezetting vrijwel altijd rond krijgt, is de druk van het lerarentekort goed voelbaar. De extra mogelijkheden die Qrabbl biedt, door de inzet van hun creatieve professionals, biedt een welkome aanvulling. Als vervanging van een leerkracht, maar ook als aanvulling, om het onderwijs nog aantrekkelijker te maken. OBS Brandevoort is als Brainportschool niet alleen gericht op onderwijs in rekenen, taal en spelling, maar ook op het ontdekken van eigen talenten en het ontwikkelen van een breed scala aan vaardigheden. En ook daar sluiten de workshops van Qrabbl goed bij aan.

 

Qrabbl talentles
Hoe ziet zo’n Qrabbl workshop er uit? Het aanbod is heel divers. Vanuit hun eigen beroep of talent, bieden de professionals van Qrabbl verschillende lesprogramma’s aan, bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap en techniek, programmeren, tekenen, muziek, theater, dans, sport of persoonlijke ontwikkeling. De kinderen ontdekken in de workshops nieuwe talenten, maar werken ook aan sociale, communicatieve en creatieve vaardigheden.

 

Qrabbelaar Bram is zelf sportdocent en wil vooral kinderen stimuleren om meer te bewegen. Zijn workshop longboarden is meer dan alleen lekker buiten spelen. De kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden en leren balans houden. Maar omdat zij elkaars hulp nodig hebben op de longboard, worden ook hun sociale vaardigheden aangesproken.
De groepen 8 van OBS Brandevoort zijn onlangs begonnen met de voorbereidingen van de eindmusical. Zij worden daarbij ondersteund door Anne van Qrabbl. Anne is een creatieve en expressieve actrice die haar passie graag wil overbrengen op kinderen. In haar workshop gaan de kinderen zelf acteren, zingen en dansen. Met haar enthousiasme weet ze iedereen te stimuleren om actief mee te doen. En met haar ervaring als regisseur geeft ze de klas gerichte ondersteuning in de voorbereiding van hun eigen eindmusical.

 

 

Marjo werkte, voordat ze voor Qrabbl aan de slag ging, als docent aardrijkskunde. In haar workshop voor de onderbouw, gaat ze kijken naar de natuur om hen heen. Hoe ziet het landschap er hier uit en is dat anders rond de evenaar? Waar komen die verschillen door? Vanuit nieuwsgierigheid laat ze kinderen nadenken over de verschillende landschappen waaruit de wereld is opgebouwd. Als Marjo een workshop in de bovenbouw geeft, leert ze de kinderen programmeren vanuit de programmeertaal Scratch. Of zij koppelt een rekenles over vormen aan een programmeeractiviteit met Minecraft.

 

OBS Brandevoort kijkt in overleg met Qrabbl welke workshops het beste aansluiten bij de behoeften van de groepen. Onlangs werden de Tech Labs van OBS Brandevoort aangevuld met de greenscreenboxen: kleine groene schermen waarmee kinderen zelf een filmpje maken met behulp van de green screen technologie. Ria van Qrabbl ging aan de slag om een lesprogramma op maat samen te stellen, gebruikmakend van de greenscreenboxen van de school. In juni komt zij in diverse middenbouwgroepen een workshop geven met de green screens.

 

OBS Brandevoort is blij met de samenwerking. “Op deze manier hebben wij extra mogelijkheden voor ziektevervanging,” aldus directeur Joris Dekker. “En de workshops vormen een passende aanvulling op ons Brainport onderwijs.”


Dit nieuwsbericht is 1141 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring