Afscheid nemen in een intieme setting en dichtbij huis

van de Kerkhof uitvaart
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 9:02

Uitvaartzorg Van de Kerkhof moet verhuizen. Hun huidige locatie in de kapel van het woonzorgcentrum Alphonsus wordt opgeknapt en daardoor moesten ze, sneller dan verwacht, op zoek naar een nieuwe locatie. In overleg met de projectontwikkelaar is de voormalige Rabobank in beeld gekomen en na goed overleg met de eigenaar en met toestemming van de gemeente hebben zij besloten daar hun intrek te nemen.

 

Door: Wendy Lodewijk

 

Edwin en zijn zoon Luuk van de Kerkhof hebben al uitgedacht hoe het eruit moet komen te zien. Edwin vertelt: “We creëren een mooie, afgesloten ruimte waar de overledene opgebaard wordt en alwaar de naasten afscheid kunnen nemen in alle rust en privacy. Aan de andere kant van de scheidingswand maken we een huiselijk, intiem en prettig zaaltje waar kleinschalige afscheidsdiensten georganiseerd kunnen worden. Door corona zien we dat afscheidsdiensten vaak in kleine(re) setting gehouden worden, maar wij denken dat de behoefte aan een kleinschalig afscheid blijft. Die intimiteit stellen mensen op prijs.” Luuk vult hem aan: “Die huiselijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Afscheid nemen doet een ieder op zijn of haar eigen manier en dan is het belangrijk dat de ruimte waarin je dat doet, warmte en persoonlijke aandacht uitstraalt. Daar doen wij onze uiterste best voor.”

 

Rond de komst van het uitvaartcentrum ontstond helaas onrust onder de omwonenden. “Wij begrijpen heel goed dat de bewoners van de buurt in eerste instantie schrokken. Het is iets waar je liever niet te veel van meekrijgt. We vinden het heel spijtig dat mensen zich er zo vervelend bij voelen. Desondanks hoort een overlijden nu eenmaal wel bij het leven. Er zijn genoeg overledenen die thuis opgebaard liggen, dus ook gewoon in de directe omgeving, alleen omdat je daar geen weet van hebt, deert het niet.” Misschien is het ook een kwestie van relativeren. Anderzijds doet de familie Van de Kerkhof er alles aan om de omgeving zo min mogelijk last te laten ervaren. Discretie is troef. “We hebben een speciale achteringang gemaakt. We gaan echt niet voor op het plein de overledene verplaatsen. We zorgen ervoor dat het uit het zicht gebeurt. De draaideur aan de voorkant dient alleen voor bezoekers aan ons uitvaartcentrum.” Ook over de parkeerdruk is nagedacht. “Het is goed om je te realiseren dat hier niet elke dag 10 overledenen binnengebracht worden. Een enkele keer zal het wat drukker zijn, maar over het algemeen is het maar mondjesmaat. Daarnaast zijn onze bijeenkomsten per definitie kleinschalig, waarvan een deel van de bezoekers ook nog te voet of met de fiets komt. Want dat is ook de reden waarom we voor deze locatie hebben gekozen: we willen dicht bij de Mierlo-Houtenaren blijven, de mogelijkheid bieden een afscheid in eigen ‘dorp’ te regelen. Wij willen aan álle wensen voldoen voor een waardig en waardevol afscheid.”

 

Ten slotte benadrukken Edwin en Luuk dat zij altijd open staan voor het beantwoorden van vragen. “We willen graag de zorgen wegnemen. Een ieder die behoefte heeft aan een gesprek, is welkom om bij ons binnen te lopen.”


Dit nieuwsbericht is 141 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring