In de spotlights: Toon van de Mortel

Gepubliceerd op: 18 april 2019 7:26

Als je uit Mierlo-Hout komt en je hebt je rijbewijs gehaald, zit er een grote kans in dat je bij Toon in de auto hebt gezeten! Al 57 jaar is Toon van de Mortel rijinstructeur Toon is inmiddels 79 jaar oud, maar ‘hobbyt’ nog 3 dagen in de week als instructeur.

Toon is geen geboren Mierlo-Houtenaar, maar zeker wel getogen! Hij komt van oorsprong uit Mierlo, maar woont al 55 jaar met veel plezier in Mierlo-Hout samen met zijn vrouw Friedie. Naast dat hij nog altijd met veel plezier rijles geeft, is Toon ook actief binnen het verenigingsleven: Afgelopen december was hij 44 jaar lid van Carnavalsvereniging de Houtse Kluppels. Daarnaast was hij in 1993 prins en is hij ere-lid binnen de vereniging.

In 2018 was hij 50 jaar in dienst bij VOC rijschool van Oyen en in gesprek met Toon blijkt al snel dat zijn passie voor het lesgeven er niet minder op geworden is na al die jaren. In juni loopt zijn instructeursbewijs af, maar het halen van een nieuw bewijs staat alweer op de planning, deze is dan 5 jaar geldig. Een van de leukere dingen is natuurlijk dat door de jaren heen, het ook voor is gekomen dat hij 3 generaties van één familie les geeft: ‘’ Dan zegt een leerling tegen me: ‘’Mijn opa of oma heeft ook nog les gehad van u’’, dat vind ik wel mooi om te horen’’, vertelt Toon. Naast het gewone lesgeven is Toon gespecialiseerd in het lesgeven van mensen met een beperking, maar ook leerlingen die last hebben van faalangst kunnen bij Toon met een gerust hart het auto rijden leren.

Wat de toekomst brengt? Het is in ieder geval duidelijk dat Toon nog lang niet klaar is met lesgeven en zolang als zijn gezondheid het toestaat, wil hij ermee doorgaan. Zijn vrouw Friedie denkt wel te weten waarom complete families lessen bij haar man: ‘’Toon is altijd een tevreden mens, altijd positief. Zijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’’. En Toon? Die vindt het allemaal boitegewóón.


Dit nieuwsbericht is 1858 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring