Op de koffie bij: Daan Mikkers

Gepubliceerd op: 18 april 2019 12:13

Door: Loes Bakels – van Rijsingen

Elke uitgave gaan we op de koffie bij een wijkbewoner/wijkbewoonster, vereniging, bedrijf of betrokkenen van de wijk Mierlo-Hout. Deze keer hebben we een gezellig gesprek gehad met Daan Mikkers, de jeugdburgemeester van Helmond in 2019. Daan is 17 jaar oud, leerling van het Dr. Knippenbergcollege (4 VWO economie en maatschappij) en komt uit ons eigen Mierlo-Hout.
Een paar weken geleden is Daan aangesteld als de nieuwe jeugdburgemeester van Helmond. Reden voor mij om eens op de koffie te gaan bij Daan. We hebben in de Geseldonk afgesproken. Een jeugdburgemeester is een soort schakel tussen de jeugd en politiek. Daan zat voorheen al 2 jaar in de jeugdgemeenteraad als raadslid en is dus geen onbekende in de Helmondse (jeugd)politiek. Vorig jaar was dit nog gekoppeld aan een maatschappelijke stage en zaten er veel meer jongeren in de raad. Dit jaar is het geen stage meer en zijn ze met een kleiner gezelschap over. Het is nu wel een stuk serieuzer zegt Daan. Iedereen die het echt leuk vond is na vorig jaar blijven ‘hangen’.

“En hoe voelt dat, jeugdburgemeester van Helmond?”

Daan: “Het voelt wel een klein beetje anders. Het is even wennen voor mij. Iedereen wil wel iets vragen en van de media krijg ik ook veel meer aandacht. Het hele college was erbij toen ik werd aangesteld. Ik vind het wel echt een hele eer.”

“Hoe werkt zo’n sollicitatie voor jeugdburgemeester en hoe kwam je op het idee om te solliciteren?”

Daan: “Iedereen die wilde solliciteren voor jeugdburgemeester mocht een filmpje insturen met daarin zijn/haar motivatie om jeugdburgemeester te worden. Ik had vorig jaar ook al gesolliciteerd’, maar toen ben ik het helaas niet geworden. Toen moest je een speech houden en daar was Pauline, de jeugdburgemeester van vorig jaar, heel goed in. Tijdens onze eerste vergadering met de jeugdgemeenteraad dit jaar werd er uitgelegd wat je moest doen om te solliciteren voor de nieuwe jeugdburgemeester. Ik dacht dat lijkt me nog steeds heel leuk dus ik doe weer mee. Voor mij was het de 2e keer scheepsrecht in plaats van de 3e keer.’’

“Had je verwacht dat je jeugdburgemeester zou worden?”

Daan: “Nee helemaal niet! Ik had heel lang niks meer gehoord dus ik ging er al vanuit dat ik het niet was geworden. De datum waarop we uiterlijk iets zouden horen was al verstreken dus ik had er helemaal niet meer aan gedacht. Het kwam dus echt nog als een verrassing dat ik het wel was geworden.”

“En zei burgemeester Elly Blanksma nog iets over je sollicitatie?”

Daan: “Ja, ze vond mijn sollicitatie er echt uitspringen dit jaar. Ze was heel blij. We zijn nu, met de jeugdgemeenteraad erbij, met een klein en leuk gezelschap en we zijn allemaal heel gemotiveerd.”

“Je familie zal ook wel trots zijn?”

Daan: “Ja, mijn ouders waren ook super enthousiast. Nu nog steeds. Mijn opa is ook heel trots. Hij vertelt het tegen iedereen die hij spreekt. De leerkrachten waren ook echt blij voor me. Sommige leerkrachten zeggen: “Klopt het dat ik jou op tv heb gezien?”. Het is nu het 2e jaar op rij dat de jeugdburgemeester van het Dr. Knippenbergcollege afkomt.

“Heb je ook al echte taken als jeugdburgemeester gekregen?”

Daan: “Ja, ik zit natuurlijk ook in de jeugdraad en daar bespreken we ook zaken tijdens onze vergaderingen. Ik mocht in het stadion van Helmond Sport ruim 1000 kinderen toespreken bij de afsluiting van Scoor een Boek (een project samen met Bibliotheek Helmond-Peel, Helmond Sport en JIBB). En om nog even iets concreets te noemen… ik mag ook mee appels uitdelen bij de wandelvierdaagse in mei.”

“Heb je nog goede ideeën of plannen voor Helmond?”

Daan: “Ik wil me vooral richten op de jongeren in Helmond. Daar kan nog veel voor veranderen. Denk aan evenementen en uitgaan. Hier in Helmond is voor de jeugd niet zo heel veel om op stap te gaan. Wel wordt er op zaterdagavond in Helmond goed gecontroleerd door de politie. Veel jongeren kiezen er daarom voor om bijvoorbeeld naar Eindhoven te gaan. Daar is het veel drukker. Ook wil ik wat aan de verkeersveiligheid doen, en dan met name voor fietsers. Ik fiets zelf veel door Helmond en denk dan regelmatig dat bepaalde verkeerssituaties echt beter moeten. Met name in het centrum en rondom scholen. Drank en drugs zijn ook altijd nog problemen waar iets aan moet gebeuren, maar dat is vaak net zoiets als dweilen met de kraan open. De gemeente kan dit moeilijk tegengaan.’’

“En wat denk je dan van de wijk Mierlo-Hout?”

Daan: “Ik ben opgegroeid in Mierlo-Hout. Er is weinig mis met de wijk vind ik. Het is vrij modern en ik vind het een mooie wijk. Er zijn altijd wel wat kleine dingetjes die beter kunnen. Zoals bijvoorbeeld onderhoud, het gras in de speeltuintjes maaien en vernielingen in de gaten houden. Misschien zou er soms wat meer toezicht moeten zijn.”

“Wat zijn je hobby’s?”

Daan: “Met vrienden uitgaan, Netflix (eigenlijk iets te vaak) en fitnessen is de bedoeling, maar dat komt er niet altijd van. Ik werk ook nog bij de Jan Linders en heb daar hele gezellige collega’s.”

“Weet je ook al wat je later zou willen worden?”

Daan: “Ik ga eerst nog studeren. Ik zit te denken aan bijvoorbeeld bestuurskunde. Of iets met economie en rechten. Dus ik heb nog wel even de tijd om goed uit te zoeken wat ik echt leuk vind.”

“En als laatste vraag. Als je nou echt ooit burgemeester zou worden, wat zou je dan willen veranderen?”

Daan: “Wat ik al zei, ik zou echt iets aan de veiligheid willen doen. En hard optreden tegen criminaliteit. Ik vind soms dat straffen bijvoorbeeld wel heel laag zijn of dat er te weinig maatregelen worden genomen om de criminaliteit te verminderen, maar dat is ook allemaal heel erg lastig. Wie weet word ik ooit wel echt burgemeester en dan zullen we zien.”
Ik bedank Daan voor zijn tijd en het gesprek. Daan heeft het best druk dus het was even zoeken naar een geschikt moment tussen school, werk en andere afspraken door. We vinden het allebei leuk dat het toch is gelukt, en ik kon nu natuurlijk zijn ambtsketting ook eens goed bekijken in het echt
Mogen we ook eens bij u op de koffie komen? Heeft u een bijzonder verhaal of een speciale binding met Mierlo-Hout? Een gezellige vereniging of onderneming? Laat het ons weten en we komen graag langs. Mail naar: redactie@onsmierlohout.nl


Dit nieuwsbericht is 1744 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring