Op de koffie bij: Diane Bekx

Op de koffie bij Diane vertrekt
Gepubliceerd op: 19 april 2021 12:00
Gewijzigd op: 19 april 2021 12:37

Ook voor deze editie van Ons Mierlo-Hout magazine ging ik op de koffie op de pastorie van Mierlo-Hout. Dit keer was ik uitgenodigd door pastoor Pieter Scheepers én de huishoudster van deze pastorie: Diane Bekx.

 

Door: Wendy Lodewijk

 

Ik word zoals altijd vrolijk begroet door Pieter als hij de deur openmaakt. Als ik eenmaal zit en de koffie gebracht wordt, zie ik Diane voor het eerst: een vrolijke, vriendelijke vrouw met humor. Daarnaast is de klik met de pastoor duidelijk aanwezig en haar gastvrijheid zorgt er mede voor dat ik me wederom erg welkom voel hier. Pieter geeft aan dat Diane vooral zelf haar verhaal mag doen, zij staat dit keer in de zogeheten picture. Allereerst krijg ik gebak: ze is net jarig geweest. Daarna gaat ze zitten en vertelt in het kort dat ze stopt als huishoudster van de pastorie. Na een paar minuten, ik heb nog geen slok koffie op, zegt ze: “Zo, dat was het, je mag weer gaan.” We lachen alle drie hardop: we hebben overduidelijk hetzelfde gevoel voor humor.

 

Vertrek bij de pastorie
Diane vertelt: “Ik ben nu ongeveer 4,5 jaar huishoudster hier. Ik ben inmiddels 3 pastoors verder, haha.” Ze grapt met deze zin, maar het klopt wel dat Pieter de derde is waar ze voor werkt in die 4,5 jaar tijd. “Toen ik hoorde dat pastoor Swagemakers (de pastoor van de Damiaanparochie vóór Pieter) vertrok en er wederom een nieuwe pastoor zou komen, dacht ik: ik denk dat dit het moment is om weer een nieuwe weg te gaan bewandelen. Ik speelde namelijk al langer met dat idee, ik wil me namelijk gaan inzetten voor onze ouderen. Later bleek dat (de jonge) Pieter de nieuwe pastoor werd en dat hij zijn eigen huishoudster, Maria, mee zou brengen. Dat gaf mij een veilig gevoel, ik kon met een gerust hart gaan en me richten op de volgende stap in mijn leven”, licht Diane verder toe.

 

Diane manusje-van-alles
Ze vertelt over hoe ze begon als huishoudster: “Ik heb heel veel met het geloof. Ik begin elke dag met een gebed en daardoor krijg ik een soort rust over me. Het is echt het beste begin. Daarnaast geloof ik oprecht dat ik van bovenaf geleid wordt in het leven. Ik heb al van alles gedaan. Zo heb ik 20 jaar in de keukenbranche gewerkt. Hier kreeg ik geen voldoening meer van en besloot 6 jaar geleden om me te gaan richten op het helpen van ouderen. Er kwam veel op mijn pad, zoals ook deze functie bij de pastorie.” Ze heeft het werk ook altijd met veel plezier en passie gedaan. “Ik ben gek op koken bijvoorbeeld. En dan het totale plaatje. Alles vers bereid, een mooi gedekte tafel… daar kan ik echt van genieten. Daarnaast vind ik schoonmaken ook geen vervelend karwei. Ik ben op een boerderij opgegroeid en weet dus wel van aanpakken. Ik moet trouwens toegeven dat het poetsen van de kerk, wat ik hier ook doe, mijn geest helemaal tot rust brengt. Ik geniet daar echt van.” Met pastoor Pieter kan ze het ook erg goed vinden: “We kunnen ontzettend goed praten over het geloof. Hij weet precies waar ik het over heb. Daarnaast kunnen we goed lachen met elkaar en dat zorgt ervoor dat het gezellig is. Het geloof is iets wat ons verbindt, het is echt niet zo stoffig als wat sommige mensen denken.”

 

Nieuwe stap: senioren/lifecoach
Nu is het moment gekomen dat Diane zich op de volgende stap in haar leven kan richten. “Ik wil graag andere mensen helpen. Hier in de pastorie deed ik dat ook al wel, als mensen bijvoorbeeld aan de deur kwamen en een luisterend oor nodig hadden.” Ook de pastoors zelf konden hun verhaal bij haar kwijt. Pieter vult aan: “Je hebt veel betekend voor mijn voorgangers. Zij hadden aan jou echt iemand waar ze vrijuit mee konden praten en dat heeft ze goed gedaan.” Diane, van zichzelf toch wel een bescheiden vrouw, geeft aan: “Ik vind het belangrijk om er voor anderen te zijn. Het gaat als vanzelf. Ik ben nu al lange tijd mantelzorger voor mijn beide ouders. Het voelt goed voor hen klaar te staan, net zoals zij dat ook voor mij altijd hebben gedaan. Het is voor mij heel natuurlijk. In de afgelopen jaren heb ik vrijwillig ook een paar mensen geholpen en bijgestaan tot hun overlijden. Tijdens deze periode wist ik dat ik meer voor ouderen wil gaan zorgen, maar ook voor de jeugd van betekenis wil zijn. Dat latere moment is nu. Ik wil een studie gaan volgen om senioren- en lifecoach te gaan worden. Ik wil het professioneel gaan aanpakken, zodat ik de juiste steun en begeleiding kan geven, maar ik zal altijd vanuit mijn gevoel blijven werken”, legt ze uit.

 

“Het is belangrijk dat je doet wat goed voelt. Je wordt vanzelf de goede kant op geleid, daar ben ik heilig van overtuigd. Naast het werk als coach, werk ik ook één keer per maand vrijwillig bij de soepbus en er is mij gevraagd om ook één keer per maand te gaan koken bij Kansrijk Mierlo-Hout. Iedereen is zoekende en ik zeg altijd: blijf dicht bij jezelf. Dat is het allerbelangrijkste in het leven. Deze stap hoort ook bij mij. Ik voel dat het goed is. Ik zit boordevol plannen en kijk met een open blik naar de toekomst.” Het is mooi om te zien hoe Diane straalt als ze haar verhaal vertelt.

 


Dit nieuwsbericht is 1116 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring