Stalen pijp en pin moeten tuitjes steviger vastzetten

Stalen pijp en pin moeten tuitjes steviger vastzetten
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 14:18

Het was de voorbije weken weer een vertrouwd beeld in Schutsboom, een hoogwerker die langs de daken ging. Meestal om te controleren of de inmiddels veelbesproken ‘tuitjes’ (sierschoorstenen) om dreigen te vallen, maar óók om een mogelijke oplossing voor het probleem te testen.

 

Door: Harry Weerts

 

Het huis van Henny Martens is een van de proeflocaties voor de ingreep uit de koker van bouwbedrijf Stam + De Koning. Je hoeft Martens inmiddels niet meer te overtuigen van de voordelen. “Sterker nog, je bent wel gek wanneer je níét voor deze oplossing kiest.”Die laat zich door directeur Arno van Tilburg van Stam + De Koning als volgt omschrijven: “We halen twee stenen uit de schoorsteen en slaan een pin dwars door de schouw heen in het binnenblad. Een lange stalen staaf haken we vervolgens om de pin heen en met een revet erbij staat de schoorsteen onder spanning. Hij valt dan niet om.” “Een door experts zorgvuldig berekende ingreep”, voegt Van Tilburg aan zijn uitleg toe.

 

Bij Martens en zijn buurman werden deze verstevigingen geplaatst. “Nu weten we dat ze blijven zitten en ook hoe lang het duurt om deze ingreep te doen. Dat bepaalt natuurlijk mede de prijs. De ervaring leert dat dit anderhalf uur duurt. Het zal daardoor niet heel veel kosten.” Huiseigenaren die met Stam + De Koning in bespreking zijn (bewoners van zestig van in totaal 235 woningen die door de Eindhovense firma gebouwd zijn, vroegen om een inspectie) kunnen binnenkort een offerte op hun deurmat verwachten. De precieze prijs kan Van Tilburg nog niet noemen. “Maar het wordt zeker onder de 500 euro”, kan de directeur alvast verklappen.

 

“Ga op dit aanbod in”, zo luidt het dringende advies van Henny Martens. “Dit is een acceptabele prijs. Laat je de schoorsteen afbreken, dan ben je tweeduizend euro lichter.” Wat de inwoner van Brandevoort betreft, hadden veel van zijn wijkbewoners zich de kosten van de inspectie kunnen besparen. “Ze hadden net zo goed meteen die verstevigingen kunnen laten zetten.” Hoe dan ook, Martens slaapt tegenwoordig weer rustig, zonder angst dat de sierschoorsteen van zijn huis op iemands hoofd valt.

 

Kortom, tevredenheid dus bij de man die nog niet zo lang geleden de stem was van bezorgde bewoners van Schutsboom, aan de rand van Brandevoort. Zo’n 250 van hen ontvingen in oktober een waarschuwingsbrief van de gemeente. Ze werden aangemoedigd om hun sierschoorstenen te laten controleren of waar nodig te repareren.

 

 

Bouwfirma’s Bouwfonds Property Development (BPD) en Stam + De Koning wezen direct aansprakelijkheid van de hand. Ook nu nog voelt Van Tilburg zich niet verantwoordelijk. “Maar we helpen wel graag mee om de pijn te verzachten.” Ook met het plaatsen van extra verstevigingen door Stam + De Koning is het boek tuitjes in Schutsboom nog niet dicht. Ingenieursbureau TechnoConsult uit Heeswijk-Dinther voert inspecties van sierschoorstenen uit op adressen van bewoners met een rechtsbijstandsverzekering. De uitkomsten van die onderzoeken laten nog op zich wachten.

 

“Een slager die zijn eigen vlees keurt. Dat is hoe sommige bewoners het laten uitvoeren van een schouw door de firma achter de bouw van hun huis omschreven”, volgens Paul Leuverink. Hij is een van de verontruste bewoners van Schutsboom en bundelt – in de jacht op genoegdoening – krachten van gelijkgestemden in WhatsApp-groepen. Nog altijd is compensatie een woord dat rondzingt in Schutsboom, net als rechtszaak. “Of er een juridische procedure komt, hangt af van de bevindingen van TechnoConsult.” Is er volgens tekening gebouwd? Dat is de kardinale vraag waar voor gedupeerden binnenkort een antwoord op moet komen. Hoe dan ook is Leuverink blij dat er wat beweging komt. “Zowel voor bewoners met rechtsbijstandsverzekering als mensen zonder zijn er trajecten in gang gezet.”


Dit nieuwsbericht is 1110 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring