De mantelzorgmakelaar: helpt mantelzorgers ontzorgen

De mantelzorgmakelaar: helpt mantelzorgers ontzorgen
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 12:07

Mantelzorger worden: Daar kies je niet voor, dat overkomt je. Vaak komt het onverwacht: Iemand van wie je houdt wordt ziek, en daar zorg je voor. Mantelzorgen doe je met liefde en wanneer het eenvoudig is, heb je vaak geen hulp nodig. Maar krijg je te maken met uitdagendere zorg, dan kan het als zwaar ervaren worden. Je kunt te maken krijgen met wet- en regelgeving waar je in verdwaalt en wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

 

Irene Meulendijks woonachtig in Mierlo-Hout kan je hierbij ondersteunen; als mantelzorgmakelaar helpt ze je weer overzicht te krijgen. Ze kent de weg in het doolhof van het zorglandschap en is bekend met de actuele wet- en regelgeving. Samen met jou bekijkt ze de mogelijkheden en maakt ze een plan. Samen kom je verder! Je staat er niet alleen voor.

 

Wat doet een mantelzorgmakelaar?
Irene legt uit: “Een mantelzorger heeft veel ballen in de lucht te houden. Vaak is de zorg al intensief terwijl daarnaast nog veel zaken geregeld moeten worden. Je verdwaalt in het ingewikkelde zorglandschap. Als je de zorg dan ook nog moet combineren met je werk en gezin, wordt het snel te veel en is de balans zoek. Mijn ondersteuning als mantelzorgmakelaar kan als een enorme verlichting voelen. Ik ken de weg in het woud van wetten en regels en neem regeltaken tijdelijk over. Dit doe ik op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Maar ook op het vlak van financiën en werk. Ik vind het mooi om te zien dat mantelzorger door mijn ondersteuning weer balans in het leven krijgen en daardoor de zorg kunnen volhouden. Ook op lange termijn.”

 

Zo moet er bijvoorbeeld opeens veel geregeld worden als een partner uit het ziekenhuis komt en thuis nog veel zorg en ondersteuning nodig heeft. Denk aan thuiszorg, een traplift en misschien zelfs aanpassingen in de badkamer. Waar begin je? Bij welk loket moet je zijn? Wat zijn de financiële consequenties? Waar haal je de tijd vandaan om dit te regelen? En wat komt er allemaal op je af je als je naaste niet meer zelfstandig thuis kan wonen? Of hoe kunnen ouders worden verlicht in de zorg voor een zorgintensief kind in combinatie met hun andere kinderen en werk? “Na een intakegesprek breng ik de situatie in kaart. Ik kijk naar de zorgvraag en waar de knelpunten en de prioriteiten liggen. Vervolgens bespreek ik de mogelijkheden en de financiële consequenties. Daarna ga ik aan de slag.”

 

Contact met werkgevers
Ik ondersteun niet alleen mantelzorgers, maar ook hun werkgevers. Maar liefst één op de vier werknemers voert mantelzorgtaken uit naast een huidige job. Dit kan leiden tot een verminderde productiviteit, (grijs) verzuim of zelfs uitval. En dan te bedenken dat het aantal mantelzorgers door toenemende vergrijzing en het beroep op zelfredzaamheid alleen maar stijgt. Ik help werkgevers uitval van mantelzorgers te voorkomen.

 

Meer informatie?
Wil je weten wat ik voor je kan betekenen als mantelzorgmakelaar? Of wil je als zorgprofessional mantelzorgers doorverwijzen naar een mantelzorgmakelaar?

 

Mantelzorg in cijfers
• Er zijn circa 4,5 miljoen mantelzorgers
• Slechts 25% beschouwt zichzelf als mantelzorger
• 17% Helpt langdurig en intensief
• 9% Voelt zich zwaar belast
• 20% Van de jongeren groeit op met een chronisch ziek gezinslid
• Ruim 40% van de mantelzorgers werkt
• 16% Kan dit slecht tot heel slecht combineren

Bezoek mijn website:
www.wijzerinzorg.com
info@wijzerinzorg.com
06-18529501


Dit nieuwsbericht is 1165 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring