K.P.J. Mierlo-Hout/Brandevoort 1936-2008

K.P.J. Mierlo-Hout/Brandevoort 1936-2008
Gepubliceerd op: 6 mei 2021 12:12

Op 1 februari 1936 werd de R.K.J.B. (Rooms Katholieke Jonge Boerenstand) Mierlo-Hout opgericht. Een aantal jaren gevolgd door de R.K.B.J.B., de Jonge Boerinnenbond. In de beginjaren lag de nadruk op het scholen en begeleiden op weg naar een carrière als agrarisch ondernemer of onderneemster. De foto van de melkcursus verwijst daarnaar. De cursussen werden door Ties Nooijen en Piet van den Heuvel gegeven.

 

Diegenen die geen boer of boerin werden, vonden meestal werk in aanverwante sectoren, zoals de melk- of veevoederfabriek, bij de Boerenleenbank of in de mechanisatie. Burenhulp in de vorm van boerenhulp was toen vanzelfsprekend, zoals na het afbranden van de boerderij van de familie Steenbakkers aan de Burgemeester Krollaan. Ook was er ruimte voor sport en spel en ontspanning, waarvoor het sportpark aan de Slegersstraat, het Unitas en café van Bracht regelmatig bezocht werden. In 1966 werden beide verenigingen samengevoegd en ontstond de K.P.J. (Katholieke Plattelands Jongeren). Mede dankzij de grote gezinnen van onder andere Klaasen, Klomp, Kusters, Roefs, Swinkels, van den Heuvel, Meulendijks, Joosten, Steenbakkers, van Breugel en toeloop van vrienden en vriendinnen, groeide de K.P.J. gestaag.

 

De nadruk kwam meer te liggen op sport en spel en ontspanning. De K.P.J. kreeg de beschikking over een eigen sportpark aan de Schutsboom, de Muggentent. Voordat er gehandbald of gesport kon worden, moesten eerst de koeien van het veld verwijderd worden. Een kleinigheidje blijf je houden… Disco’s werden in de Boerderij aan de Koeveldsestraat gehouden.

 

Agrarische scholing werd ondergebracht bij het A.J.W.; het Agrarisch Jongeren Werk. Vele uren werden doorgebracht in de Middelbare Landbouw aan de Hoofdstraat, waar Leo Joosten altijd klaar stond. In 1980 hebben we vanuit Mierlo-Hout een uitwisseling georganiseerd met collega’s in Ierland. We werden daarbij bijzonder gastvrij onthaald door Jan en Trudy Vervoort. Die woonden toen in Skibbereen. Met de K.P.J. werden uitwisselingen georganiseerd met andere afdelingen en dagreizen georganiseerd naar Duitsland, waarbij onze geestelijk adviseur, pastoor van de Ven, een graag geziene gast was.

 

 

In de tachtiger jaren was de K.P.J. Mierlo-Hout gegroeid naar zo’n 150 leden. Er werd fanatiek gehandbald door veel teams, waarbij de Muggentent onze thuisbasis was. In Liessel werd meestal de grootste beker bij de zeskamp veroverd en we hadden een heel actieve culturele groep, die onder andere toneelstukken opvoerde. De leden werden op de hoogte gehouden via ons eigen ledenblad, ‘t Hou(d)t actief. Met als een van de hoofdredacteuren (toen al): Ad Klaasen. Inwoners van Mierlo-Hout werd op de hoogte gehouden via weekblad Houtvonken. 1986 was een memorabel jaar; Op 1 februari werd in een bomvolle Geseldonk het 50 jarig jubileum gevierd en op 24 augustus was de groots opgezette Veteranensportdag op sportpark de Beemd. Zo’n 1200 veteranen van 30 tot 80 jaar vanuit 20 regionale afdelingen zetten, gadegeslagen door een talrijk publiek, hun beste beentje voor. Sportoefeningen, volksdansen, pyramidebouw, kogelstoten en touwtrekken; fanatiek zoals in hun jonge jaren. Inmiddels kwamen vanuit de K.P.J. de nodige talenten naar voren; Fridy Daniëls-Meulendijks werd in 1976 in Den Haag Nederlands kampioen 400 meter en zij behaalde in 1977 in Sittard de bronzen medaille bij de Nederlandse kampioenschappen 400 meter. Francien Lenssen-Roefs werd in 1989 Nederlands kampioen marathon. Die wedstrijd werd in Helmond gehouden. De beste handballers gingen op een hoger niveau handballen, bij onder andere Swift, Oranje Wit en BEDO. Ook de K.P.J. competitie handbal werd naar binnen verplaatst; eerst naar de Artex, later naar sporthallen in de omgeving. Na 2000 werd het ledenaantal minder. Veel jongeren gingen buiten Mierlo-Hout studeren en er ontstonden andere interesses. De aspirantenafdeling (leeftijd tussen 6 en 15 jaar) hield kranig stand, met handballen, sportdagen en kampweken.

 

In 2006 werd de laatste aspirantensportdag georganiseerd. In 2008 werd een laatste knalfeest georganiseerd en hield de K.P.J. Mierlo-Hout op te bestaan. Een mooie tijd voor iedereen die er bij is geweest en zijn of haar bijdrage geleverd heeft. Wat blijft zijn de foto’s en de herinneringen.

 

Jan Roefs


Dit nieuwsbericht is 1244 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring