Op de koffie bij… Anton van Lieshout

Gepubliceerd op: 29 mei 2019 11:49

Door: Loes Bakels – van Rijsingen

Elke uitgave gaan we op de koffie bij een wijkbewoner/wijkbewoonster, vereniging, bedrijf of betrokkenen van het gezellige Mierlo-hout. Deze keer zijn we van harte welkom bij Anton van Lieshout. Hij was 1 van de 20 Helmondse gedecoreerden die op vrijdag 26 april jl. een Koninklijke Onderscheiding van onze eigen burgemeester Elly Blanksma heeft gekregen. Hij heeft zich ingezet voor vele verenigingen en zet zich nog steeds belangeloos voor een aantal verenigingen in. Daarom is hij ook niet voor niets gekozen tot Mierlohoutenaar van het jaar 2016. Hij is ook erg trots op zijn vrijwilligerspenning die hij in 2014 van de gemeente Helmond heeft mogen ontvangen.
Anton is geboren op 4 november 1948 op de Goorsedijk in Mierlo. Ruim 54 jaar geleden is hij naar Mierlo-hout verhuisd. Eigenlijk verhuisde hij binnen Mierlo, maar later (in 1968) hoorde dat gedeelte bij Mierlo-hout. Een ‘Mierlohoutenaar’ die ook altijd een ‘Mierlonaar’ blijft zegt hij zelf.

Anton is een geboren commerciële man en wist al heel vroeg dat verkopen in zijn aard zat. Zijn moeder verkocht vroeger al alles wat los en vast zat. Hij is onderaan de ladder begonnen en heeft zichzelf uiteindelijk opgewerkt tot verkoopdirecteur. Nu klust hij nog wat bij zijn zoon Bjorn in het bedrijf.

“En hoe was het om een lintje te mogen ontvangen?”
Anton: “Het was een hele leuke vrijdagmorgen. Ik heb er geweldig van genoten. Voor mij is het een kroon op het werk. Ik had mezelf er ook nooit zo in verdiept, in die lintjes. Die vrijdagmorgen tijdens de uitreiking was het aardig, maar zaterdag in het kasteel voelde het pas echt speciaal. Toen voelde ik me ook echt trots.”

“Dus het kwam als een verrassing?”
Anton: “Ik wist er niks van! Tot een half uur van tevoren had ik niks in de gaten. Bjorn vroeg mij of ik op kantoor aanwezig wilde zijn voor een afspraak met een klant. Vervolgens zei hij dat de klant had gebeld dat hij later kwam, dus of ik eerst nog even mee wilde gaan kijken naar een pand voor de zaak. Eenmaal daar zei hij dat hij nog een verrassing had. Vervolgens reden we naar de Cacaofabriek en ik dacht nog “zo daar is veel volk binnen!”. Ik stapte uit en toen zag ik twee vrienden van me, Wim en Cor, naar binnen gaan. Toen dacht ik voor het eerst dat het wel eens iets met mij te maken zou kunnen hebben.”

“Kun je eens iets vertellen over wat je zoal allemaal hebt gedaan?”
Anton: “Ik heb een aantal hoogtepunten voor mezelf opgeschreven. Het allermooiste evenement wat ik mee heb mogen organiseren (vanuit Fanfare Unitas) is het record fietsen voor het Guiness book of records in 1988. De start was bij de Rabobank in Mierlo-Hout en op een scherm konden mensen daar ook meekijken. Dat was heel hightech voor die tijd. In 24 uur hebben we 724 kilometer gefietst. Zelf heb ik ook meegefietst. En die vermelding in het Guiness Book of Records is er gekomen.”
En dan was er nog de Superloterij. Ook met de fanfare. Maar liefst 7 keer hebben we deze succesvolle loterij mogen organiseren (1993-1999). Met als hoofdprijs een nieuwe auto. De loten werden verkocht voor 120 gulden per stuk. Dat was veel geld en ik kreeg geregeld te horen dat ik die loten nooit verkocht zou krijgen. En als ik dan aan de deur stond en aan de mensen vertelde over de mooie prijzen die ze konden winnen en dan vervolgens zei “Het kost u maar 10 gulden per maand.” wilden ze bijna allemaal wel meedoen. Een mooie tijd was dat.
Ook voor de Helmondse Atletiek Club (HAC) heb ik me ingezet. Ik ben 3 jaar voorzitter geweest en ik heb toen het NK junioren voor de A/B pupillen mee mogen organiseren in 2005.
Bij Carnavalsvereniging de Houtse Kluppels ben ik in 1988/1989 prins geweest. Een super mooi jaar, maar dat wordt je natuurlijk aangeboden. Ik ben 5 jaar voorzitter geweest en ik zie dat als een geweldige periode met fantastische collega’s. Ook heb ik vele jaren commissiewerk gedaan (en nog steeds) onder andere in de boerenbruiloftcommissie, de donateurscommissie en zeker niet te vergeten de oud papier en kleding-commissie. Elke zaterdagochtend kan er oud papier en kleding ingeleverd worden bij de kluppelhal. Ik ben ook trots op mijn Ere-lidmaatschap.
Voor Mierlo-Hout Promotion heb ik vele jaren dancing with the stars mogen organiseren.
Het Gilde Sint Antonius Abt had vorig jaar natuurlijk de Kringgildedagen. Dat was een geweldige week met diverse hoogtepunten. En ter ere van 100 jaar Gilde activiteiten aan de Schutsboom en precies 50 jaar aan de Heeklaan hebben we op 26 mei jl. een Heilige Mis georganiseerd bij het kapelleke aan de St. Antoniusweg. Ja dat zijn leuke dingen.”

“Heb je nog plannen voor Mierlo-hout?”
Anton: “Omdat de jaren beginnen te tellen wordt het tijd om samen met Antoinette leuke dingen te gaan doen. Maar ik zal altijd wel iets blijven doen. Ik doe ontzettend graag iets voor ouderen. Een leuke middag organiseren in Alphonsus bijvoorbeeld. Ook de spierziekte ALS (hebben wij helaas van dichtbij meegemaakt) moet meer aandacht krijgen en daar wil ik me nog graag voor inzetten.
40 jaar vrijwilligerswerk was ontzettend leuk en leerzaam, maar ook dankbaar. Het streven naar beter, groter en succesvoller bij elk evenement dat ik mag organiseren zal bij mij nooit verdwijnen. Wat ik doe, doe ik goed of anders niet. Ik zeg altijd je kunt iets normaal doen of heel goed doen, en dat scheelt niet zoveel werk.”

Anton is alle mensen met wie hij heeft samengewerkt (of nog steeds mee werkt) zeer dankbaar. Een succes komt altijd vanuit de groep. Hij zegt dat hij het wat rustiger aan wil gaan doen. Maar dat was 10 jaar geleden niet bij Anton opgekomen. Hoe vaak hij wel niet rechtstreeks vanuit het werk naar een vergadering is gegaan zegt Antoinette. En 1x heeft ze gemopperd. “Hij had 1100 kilometer aan 1 stuk doorgereden om bij een vergadering van de Houtse Kluppels te kunnen zijn!”. Het is toch een beetje de aard van het beestje…dat organiseren.
Mogen we ook eens bij u op de koffie komen? Heeft u een bijzonder verhaal of een speciale binding met Mierlo-Hout? Een gezellige vereniging of onderneming? Laat het ons weten en we komen graag langs. Mail naar: redactie@onsmierlohout.nl


Dit nieuwsbericht is 2141 keer bekeken

We gebruiken onder andere analytische cookies om ons websiteverkeer geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen.
Meer informatie over de verwerkte gegevens kunt u lezen in onze privacystatement.

[X] Ik ga akkoord met bovengenoemde privacy verklaring